Autor |
Wiadomość |
flicka
Gość
|
Wysłany:
Pon 5:59, 06 Lut 2006
|
|
Mi konkretnie chodzi o przepis na ów tradycyjne, okrągłe, zawijane, cynamonowe ciasteczka Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi, w ubiegłym roku, gdy gościłąm u pewnej rodziny w Simrihsamn właśnie je tam przyrządzano. Chętnie sama bym je sobie upiekła. Czy zna ktoś może przepis. POZDRAWIAM |
|
|
|
|
|
|
Carolina
Gość
|
Wysłany:
Wto 13:09, 14 Lut 2006
|
|
Kanelbulle (bulki cynamonowe)
Porcja no okolo 50 szt.
Skladniki:
• 50 gr drozdzy
• 150 g margaryny
• 5 dl mleka (czyli ½ litra)
• ½ lyzeczki do herbaty soli
• 1 dl cukru (0,1 litra)
• 14-15 dl maki pszennej (10 dl to 1 litr) raczej nie tortowej.
Wypelnienie
• 50 g rozpuszczonej margaryny
• cukier
• cynamon
Przygotowanie:
Rozpuscic margaryne w rondlu, wlac mleko i podgrzac do temp. okolo 37 st. C. Rozpuscic drozdze, wymieszac z czescia cukru i zostawic do wyrosniecia. Przesiac make I wyrosniete drozdze wmieszac do maki, dodac sol I reszte cukru. Wyrabiaj ciasto az bedzie sie odklejalo od brzegu miski. Ja uzywam do tego robota kuchennego ze specjalnym hakiem do zarabiania ciast drozdzowego. Ciasto przyzadzasz tak jak nasze polskie tradycyjne drozdzowe. Jak bedzie juz mialo odp. Konsystencje to zostawiasz do wyrosniecia. (ok 30 min w cieple)
Jak wyrosnie, rozwalkuj ½ ciasta na posypanej maka stolnicy. Rozwalkuj placek na okolo ½ cm grubosci. Posmaruj placek rozpuszczona margaryna, posyp cukrem, posyp cynamonem (tak jak uwazasz, wg upodoban). Skrec rulon z ciasta. Pokroj rulon na ”kromki” ok 1 cm (powinno wyjsc 25 kromeczek). Wloz kazda kromke do papierowej foremki (jak na muffiny) albo bezposrednio na blaszce wylozonej papierem do pieczenia (pamietaj o wiekszych odstepach tak zeby bulki po wyrosnieciu nie sklejaly sie ze soba). Przykryj i zostaw do wyrosniecia ok 30 min w cieple. Jak wyrosna posmaruj rozbeltanym jajkiem i posyp cukrem perlowym lub jakims innym ”dekoratorem” cukrowym. Nagrzej wczesniej piekarnik do 200-250°C i piecz okolo 5 – 7 minut. Pierwszy raz musisz wziac jedna bulke i sprobowac czy wystarczy jej ten czas.
Bulki po ostudzeniu mozna zamrozic. Pyszne po odgrzaniu w piekarniku lub w mikro.
Smacznego! |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany:
Wto 13:11, 14 Lut 2006
|
|
Jeszcze raz wklejam przepis bo wczesniej wyszly jakies dziwologi a mialo byc 1/2.
Kanelbulle (bulki cynamonowe)
Porcja no okolo 50 szt.
Skladniki:
• 50 gr drozdzy
• 150 g margaryny
• 5 dl mleka (czyli 1/2 litra)
• 1/2 lyzeczki do herbaty soli
• 1 dl cukru (0,1 litra)
• 14-15 dl maki pszennej (10 dl to 1 litr) raczej nie tortowej.
Wypelnienie
• 50 g rozpuszczonej margaryny
• cukier
• cynamon
Przygotowanie:
Rozpuscic margaryne w rondlu, wlac mleko i podgrzac do temp. okolo 37 st. C. Rozpuscic drozdze, wymieszac z czescia cukru i zostawic do wyrosniecia. Przesiac make I wyrosniete drozdze wmieszac do maki, dodac sol I reszte cukru. Wyrabiaj ciasto az bedzie sie odklejalo od brzegu miski. Ja uzywam do tego robota kuchennego ze specjalnym hakiem do zarabiania ciast drozdzowego. Ciasto przyzadzasz tak jak nasze polskie tradycyjne drozdzowe. Jak bedzie juz mialo odp. Konsystencje to zostawiasz do wyrosniecia. (ok 30 min w cieple)
Jak wyrosnie, rozwalkuj 1/2 ciasta na posypanej maka stolnicy. Rozwalkuj placek na okolo ½ cm grubosci. Posmaruj placek rozpuszczona margaryna, posyp cukrem, posyp cynamonem (tak jak uwazasz, wg upodoban). Skrec rulon z ciasta. Pokroj rulon na ”kromki” ok 1 cm (powinno wyjsc 25 kromeczek). Wloz kazda kromke do papierowej foremki (jak na muffiny) albo bezposrednio na blaszce wylozonej papierem do pieczenia (pamietaj o wiekszych odstepach tak zeby bulki po wyrosnieciu nie sklejaly sie ze soba). Przykryj i zostaw do wyrosniecia ok 30 min w cieple. Jak wyrosna posmaruj rozbeltanym jajkiem i posyp cukrem perlowym lub jakims innym ”dekoratorem” cukrowym. Nagrzej wczesniej piekarnik do 200-250°C i piecz okolo 5 – 7 minut. Pierwszy raz musisz wziac jedna bulke i sprobowac czy wystarczy jej ten czas.
Bulki po ostudzeniu mozna zamrozic. Pyszne po odgrzaniu w piekarniku lub w mikro.
Smacznego! |
|
|
|
|
Strona 1 z 1 |
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
phpBB © 2001, 2002 phpBB Group Play Graphic Theme
|